Gratis bezorging vanaf €75 | Retourneren binnen 14 dagen | Niet goed? Geld terug.

Particolare

Dutch Design & Craftmanship

Hoe ontstaan trends?

Hoe ontstaan trends?

Ik ga jullie iets vertellen over hoe mijn ontwerpen tot stand komen. Ik verdiep me altijd goed in trends en ontwikkelingen en vertaal deze dan in onze (nieuwe) producten. We gaan niet alleen 2 keer per jaar naar beurzen in Milaan en Parijs, ik volg ook Trendwatchers, zoals Lidewij Edelkoort en Christien Boland op de voet. Dit verhaal is bijvoorbeeld verteld door Christien Boland en ik ga dit nu met jullie delen. Dit is mijn vertaling van haar verhaal. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en vind je het leuk om te weten hoe trends ontstaan? 

Trends ontstaan altijd naar aanleiding van datgene dat in de wereld gebeurt. Hoe gaat dit dan in zijn werk en zijn er meerdere trends? 

Design is een taal en een trend is een antwoord hierop. Een trend  is een antwoord op de tijdgeest. Dat betekent dus dat Design, maar ook trends ontstaan naar aanleiding van datgene dat in de wereld gebeurt. 

Wat is het verhaal hier achter?

We verlangen naar een gedeeld verhaal, naar verbondenheid met de natuur, naar verdieping en inspiratie. Onze aandacht wordt gericht op wat we ‘echt’ nodig hebben. ‘Wat er altijd is geweest’ gaan we nieuw leven inblazen. We moeten gaan samenwerken en onze krachten bundelen. Inheemse stammen die in de natuur leven wijzen met hun wijsheid en spiritualiteit de weg terug naar de natuur. Ongelijkheid, politieke onrust en frustratie als gevolg van de pandemie komen tot uiting in de kunst. ‘’Als het moeilijk is, wordt kunst ‘luid’. 

Je ziet nu dat er veel virtueel weergegeven wordt. Je kunt je hierdoor laten inspireren omdat de vormen niet realistisch zijn in hele mooie kleuren. Het lijkt op dingen die de natuur al heeft ontworpen. Zomer 2022 belooft heel inspirerend te worden. Als je kijkt naar de behoeften en antwoord wil krijgen op vragen dan zie je dat dit samengevat kan worden in vier Soulful Solutions; 

1 WAARDE de ware essentie 

2 BEVRIJDING  de toenemende ontevredenheid 

3 VERBEELDING een speculatieve nieuwe wereld 

4 VERBINDING met een natuurlijke intelligentie

Methodologie

Christien heeft een inventarisatie gemaakt van inspiratiebronnen die in de vormtaal in een of andere vorm steeds terugkeren. Zo ontstaat er een manier om te begrijpen wat er elk seizoen gebeurt, welke elementen, onder invloed van de tijdgeest overheersen. In de zomer van 2022 zien we verschillende invloeden samensmelten en versmelten: erfgoed en wetenschap, protest en ambacht, echt en onwerkelijk, wild en gecultiveerd; Je ziet vaak dat dit met elkaar verweven is met een spoor van een ander element. Samengenomen en samengevoegd levert dit een nieuwe visuele vocabulaire op voor de zomer van 2022. Dit is misschien lastig om te begrijpen als je deze taal niet kent, maar hieronder kun je de vertaling lezen van wat hier boven staat beschreven. 

Kleuren en vormen Zomer 2022

In het zomeroverzicht van 2022 worden donkere  kleuren dominant. In dit seizoen draait het om de balans tussen herkenning en verrassing. Het moet vertrouwd en zacht aanvoelen, maar tegelijkertijd ook verwondering oproepen. Je ziet bijvoorbeeld dat ronde vormen steeds vaker gebruikt worden. Dit komt doordat iedereen behoefte heeft aan zachtheid en organische vormen. Het wordt een weerspiegeling van de tijd waarin we leven. Een tijd van herbezinning, herwaardering, herrijking en vernieuwing. Je gaat veel creativiteit en vernieuwing zien, maar ook verbeeldingskracht en herwaardering naar verbondenheid met de natuur, naar verdieping en inspiratie. De nieuwe vloerkleden van Particolare zijn hier een mooi voorbeeld van. Ik ben geïnspireerd door schimmels uit de natuur en heb deze vertaald in het ronde vloerkleed. Ditzelfde vloerkleed hebben we ook laten maken met blauwe stippels. Dat ziet er ook heel tof uit en kun je terug vinden in onze webshop. 

1 waarde de ware essentie

Wat drijft deze trend? De pandemie heeft mensen teruggeworpen op zichzelf. Voor velen is hun ruimte om vrijuit te bewegen sterk ingeperkt. Onze wereld is letterlijk gekrompen. We worden ons steeds meer bewust van wat echt belangrijk is, wat we echt nodig hebben. Hygiëne en desinfectie zijn een vast onderdeel geworden van onze dagelijkse rituelen. Dit vertaalt zich in ‘schone’ materialen, heldere kleuren en de tinten van een ziekenhuis, zoals groen en desinfecterend UV-licht drijvend op een zee van wit. Voordat de pandemie toesloeg, werden we hier ons terdege bewust van en schaamden we ons waarschijnlijk zelfs voor de overvloed van ons consumentengedrag.

Hoe komt dit tot uiting in vormtaal

In ontwerptaal zien we een verschuiving naar ‘minder, maar beter’, naar ‘tevreden’ zijn met de meest voorkomende objecten. En producten die op een duurzame manier geproduceerd zijn daar kun je niet meer omheen. Een beweging ook naar balans en welzijn, naar een meer passend tempo en ritme, een schone lei. Van innovatie naar ‘unnovatie’; verdiepen, herwaarderen, verbeteren. Het perfecte kussen van fris, koel katoen, klassieke of grafische dessins in frisse kleuren op een mooie manier gemaakt. Subtiele transparantie, ook voor interieurs. De eenvoudigste witte tegels op een nieuwe manier aangebracht, de schoonheid van een papieren zak, of een petfles die weer een nieuw leven krijgt in de vorm van een vaas. 

2 bevrijding het toenemende genoegen

Wat betekent deze trend? 

Dit thema wordt gedreven door de onvrede over de huidige situatie in de wereld; Opwarming van de aarde, racisme en ongelijkheid. Deze opgehoopte woede moet worden gelucht, dit is een duidelijke oproep tot actie. Het is tijd om een einde te maken aan overconsumptie, overproductie en het genereren van bergen afval om de wereld te vervuilen. Het is allemaal te veel geworden. De tijd is rijp voor een verandering in het systeem, voor hergebruik en delen. In Mode en Interieur zie je dat hergebruik van producten de nieuwe lifestyle is geworden. De 100% circulaire vazen van Particolare die gemaakt zijn van Petflessen is hier een mooi voorbeeld van!

Hoe komt dit tot uiting in vormtaal

‘Als de tijden moeilijk worden, ontstaat er een overvloed aan kleuren en dessins. Dit zie je ook terug in onze ontwerpen. Maar ook een kleurrijke mix van slogans, vintage en met de handgemaakte producten. Hergebruik is het terugkerende refrein. Recycling en upcycling blijven stevig verankerd. Het is kleurrijk en onconventioneel.

Wij maken onze behang ontwerpen op papier dat 100% recyclebaar is. Een duurzaam alternatief voor andere behangsoorten, zonder in te leveren op de printkwaliteit.

3 Verbeelding stel je een speculatieve nieuwe wereld voor

Wat drijft deze trend? 

De beperkingen die door de pandemie zijn ontstaan, hebben enorm veel creativiteit losgemaakt. Fantasie en eindeloze digitale mogelijkheden botsen in een surrealistische wereld. Tover gewoon iets uit de lucht en je kunt het maken, renderen, animeren en 
visualiseren. Hierdoor vervagen de grenzen van realiteit, dat zie je bijvoorbeeld ook in de virtuele wereld van gamen. Je ziet een virtuele wereld waar de natuur een eindeloze inspiratiebron is. We herontdekken dat alles waar we aan denken al ontworpen is door de natuur zelf. 

Hoe komt dit tot uiting in vormtaal

In deze trend zien we letterlijke vertalingen van de meest bizarre, ongewone, kleurrijke dieren en planten. Tropische orchideeën krijgen bijvoorbeeld nieuwe silhouetten en details in prachtige kleurcombinaties. De wereld van de zee wordt vertaald in vloeiende vormen en patronen. Algen en zeewier blijven een inspiratiebron voor mooie kleuren.  Kwallen worden de modellen voor nieuwe, ruches en franjes. Zelfs de plasticvervuiling die op het oppervlak van de oceanen drijft, is te zien in de ontwerptaal.  Wij laten ook zien dat we plastic op verschillende manieren hergebruiken. Onze vazen en verschillende stoffen zijn ook verwerkt met Petflessen. Ik had vroeger nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn, maar des te mooier dat dit nu allemaal wel kan. 

4 Verbeelding met natuurlijke intelligentie

Wat drijft deze trend?
Toen mensen de lockdown ingingen, zagen we de natuur opfleuren, ontspannen. Iets wat veel eerder had moeten gebeuren. De schaamteloze eenrichtingsrelatie van de mens met de natuur heeft de natuur uitgeput, de biodiversiteit bedreigd en de aarde opgewarmd. Maar het is niet te laat. Als de mens rekening gaat houden met zijn plaats in het ecosysteem en afziet van overmatige consumptie, kan de balans van de aarde nog worden hersteld. We kunnen veel leren van de inheemse/natuurlijk levende gemeenschappen, die weten hoe ze de natuur moeten respecteren en ermee in harmonie moeten leven. Planten, dieren, noten, zaden, wortels; voor hen heeft alles betekenis en een ziel. Door gebruik te maken van ingenieuze technieken kun je de natuur op een mooie manier nabootsen.

De reden dat wij al een paar jaar lang bezig zijn met een lamp waar je geen stroom voor nodig hebt heeft dus te maken met alles wat in de wereld gebeurt.

We hebben om dezelfde reden onze 100% circulaire vazen ontworpen. De vazen zijn gemaakt van Petflessen en dit materiaal geeft weer nieuw leven aan Petflessen. Dat is toch super tof!

 

Hoe komt dit tot uiting in vormtaal

 

Waardoor laat jij je inspireren?

Ik kan je hierbij ook helpen. Ik kan je inzichten geven, waardoor je jouw inspiratie kunt vormgeven in jouw winkel of in je eigen huis. Ik geef je tips en tricks die je meteen kunt toepassen en die ervoor zorgen dat jouw winkel een boost krijgt en de juiste klanten aantrekt. Ik kan ook je interieur in huis een metamorfose geven, waardoor jij je heel fijn gaat voelen in je eigen huis. Hierdoor krijg je ook echt een gevoel dat je niet zomaar wat doet, maar dat je het doet omdat dit is wat bij jou of je klant past. Eindelijk een goed gevoel als je je winkel of je huis binnenstapt. Hoe zou dat voor je zijn?

Volg ons hieronder ook op onze social media kanalen!

5 thoughts on “Hoe ontstaan trends?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close filters
Filter
Sorteer op
Productcategorieën
Filter op prijs
Filter op kleur
Zoek producten